Kerékpár vázméret kiválasztása

2011. 03. 08, Kedd

Bizonyára sokan vásároltak már kerékpárt és fognak is, de vajon milyen a számunkra ideális kerékpárváz méret? Íme néhány támpont az ideális bicikli kiválasztásához.

Alapvetően három csoportba lehet sorolni a cangákat; országúti, mtb és túra (city, treking). A mountik váza kisebb, mint a többieké, ami a felhasználási terület miatt alakult így. Ezért a hegyi kerékpárokat leszámítva, ha vásárolunk, akkor el kell dönteni, hogy sportosabb vagy komfortosabb bicajt szeretnénk. Amennyiben sportosat, akkor kisebb, ha túrázásra alkalmasat, akkor nagyobb méretet kell választanunk.

Mi is a mi optimális méretünk?

Álljunk vállszéles terpeszállásba, és mérjük meg a medencecsont alsó pontja (szeméremcsont) és a talaj közti távolságot centiméterben. Ezt az értéket szorozzuk fel országúti esetén 0,66-tal, mountain bike esetén 0,57-tel, túra azaz komfort kerékpároknál 0,67-tel. A szorzat megmutatja, hogy mekkora vázú canga kell. Ha a számított érték két vázméret közé esik, ekkor kell dönteni, hogy a sportosabb vagy éppen komfortosabb kerékpár felel e meg.

Hasznos tipp: a megfelelő méret kiválasztásához segítséget adnak a táblázatok is, amelyet érdemes szakképzett eladóval átnézni.

Kerékpárstílustól független lényeges tényező még: az átlépési magasság. Hegyikerékpárnál az optimális méretet úgy állapíthatjuk meg, hogy a bringán átlépve és az ülésig hátralépve (NEM ráülve!), addig emeljük az első kereket, míg a váz hozzánk nem ér. Ha ez kb. 15 cm a talajtól számítva, akkor megfelelőnek tekinthetjük a választott gépet. Trekking típusú vagy országúti kerékpárnál választhatunk magasabb vázat is. Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a nem szabványos gyártástechnológia végett, a különböző konstruktőrök eltérő geometriát alkalmazhatnak.

pic_4 pic_8