Tippek a világbajnok szerelőjétől: A belül vezetett kábelek.

A 2. részben a Scott SRAM MTB Team szerelője a kábelek behúzásához ad tanácsot
2017. 11. 09, Csütörtök

Yanick the Mechanic – azaz a mountain bike XCO világának egyik legjobb szerelője most a vázon belül vezetett kábelekről árulja el műhelytitkait.

Yanick az olimpiai és világbajnok Nino Schurter Scott kerékpárjaiért is felel a Scott SRAM MTB Racing Team vezető szerelőjeként, egy remek videóban mutatja be, melyek a fő fázisai egy Scott Spark fully összeszerelésének, melyben a kábelezésre is kitér, 10 részes sorozatunk második epizódjában erről lesz szó.

A teljes videó:

Pár éve kényes kérdés a kábelezés szerelés szempontjából a kerékpárokon, hiszen a modern bringák többsége országúti és mountain bike szakágban is vázon belül vezetett kábelekkel készül. Ez nagyban nehezíti a szerelést, karbantartást, nehezebb hozzáférni a bowdenekhez és az is előfordul, hogy a hidraulikus tárcsafékek cseréjéhez légtelenítésre van szükség. Nyilván az ilyen műveletkhez már jól felszerelt műhely is szükséges, érdemes inkább szervizbe vinni a kerékpárt, mint otthon próbálkozni. Yannick tippjei a kábelek befűzéséhez:

Minden kábelt, bowdent, bowdenházat még azelőtt be kell húzni a vázba, mielőtt beszereljük a hajtókart, villát, egyebeket, hogy legyen elég hely dolgozni velük. Húzz rájuk habszivacsot, ez megakadályozza, hogy később zörögjenek a vázban. Érdemes fejlámpát használni, aminek segítségével könnyen belátsz a váz belsejébe, megelőzheted, hogy elakadjanak a kábelek, vagy egyéb problémák merüljenek fel. A kábeleket mindig a váz ellentétes oldalán vezessük, például a kormány jobb oldalára felszerelt váltókar bowdenjét a vázon az alsócső bal oldalán kössük be. Így a bowden nem ér hozzá a vázhoz a homlokcsőnél, és nem fogja elkoptatni a váz felületkezelését.

Fotók: Jochen Haar 

pic_2 pic_3 pic_4 pic_5