Nem akármilyen első fecske: Scott Scale RC 900

Kattints a galériához a képekre!
2017. 03. 05, Vasárnap

Hamarosan gőzerővel dübörög a bringás szezon, hozzánk is éreznek folyamatosan az új 2017-es kerékpárok! A Scott kínálatából az első fecske egy fantasztikus mountain bike, a Scott Scale RC 900 WorldCup, amiről néhány képet is készítettünk a márciusi napfényben…

A Scott új karbonvázairól fontos tudni, hogy új technológiával készülnek, a végeselem-módszer használatával pontosan meghatározták a leginkább terhelt pontokat és ennek alapján határozták meg, hogy melyik területre milyen szakítószilárdságú karbon kerüljön milyen száliránnyal.

Vannak olyan helyek a vázon, ahol a karbon anizotrópikus tulajdonságát érdemes kihasználni, ami azt jelenti, hogy egy adott forma esetén terhelési iránytól függően változik az anyag rugalmassági modulusa. Ilyen esetben még jobb eredményt kapni, ha kombinálják a különböző szakítószilárdságú karbonszöveteket a layupban. Például láncvilláknál rendkívül jól kamatoztatható ez a tulajdonság, ugyanis ennek köszönhetően a hátsó háromszög el tudja nyelni a talaj felől érkező ütéseket úgy, hogy a hajtás irányú merevség nem szenved csorbát.

Az új Scale karbonvázon még a fékkonzolt is egy külön alumínium darabból gyártották, hogy ez se befolyásolja az anyagtechnológiával elérhető lehetőségeket. Integrált PM fékkonzol esetén jelentős helyi megerősítést igényel a váz, egyrészt karbonból, másrészt az abba ágyazott alumínium elemek is rontanak a rugalmasságon.

Talán a legkevésbé meglepő, hogy az új vázak már a 148 mm-es sarutávolságú Boost szabvány szerint készülnek, abban viszont világelsőnek számít a svájci cég, hogy külön modelleket készítenek egytányéros (RC – mint a bemutatott Scott Scale RC 900 WorldCup is) és első váltós rendszerekhez. Ennek oka, hogy a hajtás irányú merevséget nagyban befolyásolja a láncvillák alakja a középcsapágy környékén, és ha nincs szükség két tányérra sokkal nagyobb keresztmetszet használható a hajtás oldalon.

Scott Scale RC 900 WorldCup azonban nem csak a szuperkönnyű karbonváz miatt büszkélkedik lenyűgöző tömegadattal. Az 1x12 sebességes  SRAM X01 Eagle váltórendszer, a Rock Shox Sid villa, a SRAM X1 GXP karbon hajtókar, a Shimano XTR fékek, Ritchey WCS, illetve Syncros kiegészítők és Syncros kerekek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megemelve inkább olyan érzésünk van, mintha egy országútit tarrtanánk.

A Scale modellek 650B és 29”-es kerékméretben is kaphatóak lesznek, a geometria napjainkban megszokott, a technikás XC pályákhoz igazított, előbbi esetén 69, míg utóbbinál 69,5°-os fejcsőszöggel. Sőt a ducigumik kedvelői még a 650B+ Scale Plus változatot is választhatják. Természetesen kedvezőbb áron, alumínium vázzal is készülnek Scott Scale modellek, a napokban ilyenek is érkeznek az üzletbe.

pic_4 pic_5 pic_6 pic_7