Neked való a mountain bike?

Kerékpár kategória választó sorozatunk 2. része
2018. 07. 21, Szombat

Hogyan válassz kerékpárt? Sorozatunk első részében a kategóriákat és a választási szempontokat vettük sorba, most a mountain bike gyűjtőkategória lesz terítéken.

A mountain bike, más néven hegyikerékpárok hőskora még a nyolcvanas-kilencvenes évekre tehető, ekkortájt boldog és boldogtalan ilyen bringákat vásárolt (hazánkban még az új évezred első évtizedében is), függetlenül attól, hogy milyen terepen használta. Nyilván a klasszikus mountain bike kinézete sokat változott azóta, mégis főbb ismérvei a következők: robusztus kerekek, ballonos (50 mm-nél vagy 2 inchnél szélesebb) gumikkal, terepmintával, hagyományos, viszonylag széles kormánnyal, elöl (és hátul is) teleszkóppal, széles áttétel-tartománnyal a szélsőséges terepviszonyokhoz.

Fontos megemlíteni, hogy a nagyáruházak olcsó akciós kerékpárjainak többsége csak mintázza a mountain bike-okat, de sajnos sokan választják még ma is ezt a kategóriát, annak ellenére, hogy esetleg sose tévednek olyan ösvényekre, ahol szükség lenne terepmintás gumikra. Ezeket a bringákat olyan indokokkal adták/adják el a gyanútlanoknak, hogy "erős, tartós és átmennek mindenen". A vastag gumik és a „díszteleszkópok” könnyen meggyőzték erről a vásárlókat, a 20 000 forintos ár pedig kecsegtető egy olyan termékért, ami szinte teljesen úgy néz ki, mint a tízszer (vagy többször) annyiba kerülő valódi hegyikerékpár.

Az igazság az, hogy egy bringa elnyűhetetlenségének nem sok köze van a gumimérethez és a céltalanul dögnehéz, ellenben borzasztóan silány váz és villa sem lesz tartósabb egy hagyományosnál. Elnézést a kitérőért, de a gyanútlan vásárlók számára fontos leszögezni, hogy ilyen olcsó, hegyikerékpárnak semmiképpen nem nevezhető terméket eszükbe se jusson megvenni. Jelenleg annyira sokrétű a kerékpár-kínálat, hogy valódi mountain bike-ot egy viszonylag szűkebb rétegnek érdemes vásárolni, lássuk kinek…

Előző részünkben tárgyaltuk a kerékpár-választás két fő kérdését, a mountain bike-ok esetében egyértelműen a „Hol?” a döntő. Mountain bike-ot annak érdemes választani, aki kihasználja a ballonos terepgumikat és a csillapítást, vagyis annak, aki valóban kemény terepen, köves, gyökeres ösvényeken, kimondottan meredek lejtőkön és emelkedőkön is bringázik. Falusi földutak, döngölt erdei ösvények, dimbes-dombos terep még egyáltalán nem indokolják a hegyikerékpár használatát, ezekre bőven elég egy cross, trekking, vagy gravel bringa is.

Hogyan használjuk a mountain bike-okat? Elsősorban kikapcsolódásra, túrázásra, hobbibringázásra a hozzá illő terepen, utóbbiba nyilván beleértendő az extrémebb felhasználás, lejtőzés, a dirt vagy street irányzat is. Ha egy kerékpárunk van, kompromisszumos megoldásként közlekedésre is alkalmas, de nem ez a fő bevetési területe. Szinte számtalan alkategóriája létezik, több szempontból is csoportosíthatjuk a mountain bike-okat: merevfarú, vagy összteleszkópos, rövidebb, hosszabb rugóutas fullyk. Felhasználás szempontjából, túrázásra, endurózásra, versenyzésre, extrém használatra is léteznek különböző alkategóriák, valamint speciális változatok, mint a fatbike, vagy a dirt, street, és trial kerékpárok. A következő részben az alkategóriákról lesz szó!

pic_2 pic_3 pic_4 pic_5