Megvásárolható a mi Scott Spark RC álombringánk

Nemcsak csúcsgépet, de a legjobb ár/érték arányú bringát akartuk megépíteni
2020. 08. 03, Hétfő
Archiválva: 2020-11-30

Nálunk a K2-ben mindenkinek megvan az elképzelése a tökéletes bringáról, legyen az mountian bike, vagy országúti kerékpár. Most az előbbire mutatunk egy példát, a Scott Spark RC WorldCup vázra alapozva.

A váz tehát adott, a nálunk kapható prémium márka csúcskategóriás fullyját választottuk. Az alkatrészeket tekintve megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a Sram – Rock Shox párosra esküsznek, mások jobban kedvelik a Shimano és Fox alkatrészeket. Azt gondoljuk nincs jobb vagy rosszabb közülük, csak eltérő ízlések. Ez a gondolat ihlette teljesen egyedi építésű Scott Sparkunkat, melynél az volt a cél, hogy a gyári bringáktól teljesen eltérő alkatrészekből álló, de azonos színvonalú, kompromisszum-mentes versenygépet alkossunk a saját tapasztalatainkat felhasználva.

A csúcs HMX karbonból készült Spark RC WorldCup nem csupán a piac egyik legkönnyebb váza, de a német BikeMagazin gépi mérései alapján még merevebb is, mint a nagy konkurens márkák (Specialized, Cannondale, Trek) csúcsmodelljei. Ezen túlmenően modern trail bringákat megszégyenítően agresszív a geometriája (nagyon hosszú reach, lapos fejcsőszöggel), ami sokat segít, hogy ne csak az emelkedőkön, hanem a lejtőkön is mi legyünk a leggyorsabbak.

A hatékony mászást a Scott jól ismert TwinLock rendszere biztosítja, mellyel 3 fokozatban állíthatjuk egyszerre a telót és rugóstagot: nyitott, félig zárt, teljesen zárt módok között válthatunk egy-egy gombnyomással. A rendszer ugyanakkor nem merül ki ebben, ezt ugyanis más márkák is tudják, melyek 3 állású Fox rugózással vannak ellátva. A kulcs ebben az esetben a speciális Nude rugóstag, melynek a kapcsolások hatására egyszerre csökken a rugóútja, nő a csillapítása és a progresszivitása, aminek köszönhetően a Fox standard 3 pozíciójánál jóval hatékonyabb mászást biztosít már a középső állásban is. Ennyit általánosságban a Scott Spark RC vázról, esetünkben a gyári színeket speciális fekete fóliázással rejtettük el, majd saját króm színű matricákkal láttuk el a teljesen egyedi megjelenés érdekében.

Ami az alkatrészeket illeti, a gyári profi Scott montik kizárólag Sram alkatrészekkel vannak szerelve, ezért nem volt kérdés, hogy ebben az esetben a Shimano fanoknak fogunk kedvezni. A bringát a japán márka legjobb ár-érték arányú, gyors és precíz 12 sebességes XT szettjével szereltük fel, ami a tesztek szerint minden korábbi változatnál közelebb áll működés terén a csúcs XTR-hez.

Rugózás szempontjából a 2020-as palettánál szinte teljesen dominál a Rock Shox a Sparkoknál, ezért itt a csúcs Scott Spark RC SL-hez hasonlóan Fox alkatrészeket használtunk: speciális Fox Nudes tagot és az abszolút csúcs, FIT4 csillapítással ellátott, világkupákon bizonyított Fox Factory Step Cast villát. Erről a villáról gyakorlatilag nem lehet negatív véleményt olvasni, általunk is használt teleszkóp, mely döbbenetesen finom mozgású és hihetetlenül könnyű. Ha ez nem lenne elég az új, 2020-as verzió (ami ebben a bringában is van) erősített vállainak köszönhetően a Fox 34-es trail villájának merevségével vetekszik. Ezek fényében nem csoda, hogy sokan a ma kapható legjobb xc villának tartják.

Ami a kerekeket illeti, általános igazság, hogy a gyártók itt igyekeznek némileg csökkenteni a költségeken, hiszen kevésbé látványos alkatrészekről van szó, ugyanakkor köztudott, hogy az itt megspórolt súly hatványozottan érződik tekeréskor. Emiatt mi szakítottunk az imént említett hagyománnyal, és a piac egyik legkönnyebb alumínium szettjével szereltük fel ezt a gépet. A gyártó (Newmen) kevésbé ismert, nem úgy, mint a Syntace, melynek az egyik volt alapító mérnöke hozta létre ezt a márkát.

A Syntace gyökerek a rendkívül körültekintő tesztelésben és hihetetlenül alacsony súly adatokon érhető nyomon. Akit bővebben érdekel ez a téma, a kerekeiket hat(!) különböző módon tesztelik le: túlnyomás (gumi), fáradásos teszt, merevség teszt, hajtás szimulációs fáradásos és túlterheléses teszt, felni felütés teszt, küllőkiszakító teszt. Az eredmény egy 1460g-os, 25mm belső szélességű felnikkel rendelkező szett, a DT Swiss jól ismert Ratchet system mechanikájával lényegileg megegyező szabadonfutóval, 125kg-os súlylimittel, melyet akár all-mountainra is használhatunk. Összehasonlításként más gyártók hasonlóan széles felnikkel szerelt karbon kerekei jellemzően szintén 1500g körüli súlyban vannak.

Széles felnikre széles külsőket érdemes tenni, ezért 2,25-ös Schwalbe gumikkal szereltük fel, egyből belső nélküli felállásban, hiszen ez a legelterjedtebb megoldás a versenyzők körében. A 2.25-ös szélesség véleményünk szerint hazai terepviszonyokra a legideálisabb választás: nem sokkal nehezebbek a keskeny 2.1-es külsőknél, de kellően ballonosak és nagyon jól tapadnak.

A kiegészítőkön sem spóroltunk: az irányítást a Syncros csúcs integrált kormány-stucnijára, a Frasel IC SL-re bíztuk. Ez a szett nagyon merev, precíz irányíthatóságot biztosít, miközben 220g körüli súlyával aligha találunk nála könnyebbet (gondoljunk bele, ez egy 100g-os stucninak és 120g-os kormánynak felel meg). Az irányításnál maradva még a kormánycsapágy kupakja integrált Garmin tartó konzolt tartalmaz, a kezünk kényelméről pedig a versenyzők nagy kedvence, az ESI Extra Chunky extra vastag szilikonmarkolata gondoskodik. A nyeregcső egy méregdrága Syntace P6 Hiflex karbon, mely relatív rugalmasságával tovább növeli a kényelmünket, a nyereg pedig a csúcs karbonpálcás Syncros Belcarra V 1.0, mely jókora kivágásával hatékonyan tehermentesíti testünk gyengébb pontjait hosszú tekerések során is.

Ahogy látható tehát, a gyári bringáktól a nagymértékben eltérő, de nagyon átgondolt felszereltségű versenygépről van szó, ahol a fókuszban az alacsony súly, maximális megbízhatóság és kényelem álltak. Az eredmény önmagáért beszél: a bringa általunk mért súlya pedálok nélkül 10.0kg, így a több, mint 4 millió forintos Scott Spark SL (9.5kg) és a palettán eggyel alatta álló World Cup AXS (10.3kg) modellje között helyezkedik el. A teljesen más alkatrészek miatt ugyanakkor azt gondoljuk nincs értelme közvetlenül összehasonlítani őket, azt javasoljuk mindenki a saját ízlése és preferenciái alapján válasszon közülük.

A kerékpár adatlapja a kapcsolódó termékeknél.

 

pic_1 pic_2